Isontuvan Tarina

140px-poytya.sijainti.suomi.2009.svg.png


Isontuvan tila on ollut Simolan suvun hallussa 1900-luvun alkupuolelta asti. Se sijaitsee Pöytyän Karinaisissa, Mäenpään kylässä.

Vuonna 2009 tuli tilan emännäksi Elina. Elina ja Ville alkoivat pohtia, miten tilan maitoa voitaisiin jalostaa ja hieman sattumalta törmäsivät mahdollisuuteen valmistaa jäätelöä oman tilan maidosta. Tilaisuuteen tartuttiin empimättä ja sillä tiellä ollaan yhä! Tilan myymäläkahvio saatiin valmiiksi vuonna 2011 ja siitä lähtien se on toiminut sekä paikallisten että matkailijoiden kesäisenä herkuttelupaikkana. Myymälästä voi ostaa kotiin jäätelön lisäksi myös muita luonnon antimista jalostettuja tuotteita, kuiten yrttejä, sienituotteita ja kuusenkerkkäsiirappia.

Tilallamme on noin 45 lypsylehmää, noin 25 "teinilehmää" eli hiehoa ja noin 15 alle puolen vuoden ikäistä vasikkaa. Lypsyyn mahtuu kerrallaan enimmillään 43 lehmää. Tuotamme maitoa noin 400 000 litraa vuodessa, jäätelön valmistukseen käytämme siitä noin prosentin ja loput maidosta noutaa Valion maitoauto joka toinen päivä -ne siis jalostuvat Valion meijerissä herkullisiksi, kotimaisiksi maitotuotteiksi.

Tilalla on omaa peltoa reilu 40 hehtaaria, omaa metsää noin 80 hehtaaria ja lisäksi vuokra- ja hoitopeltoja noin 120 hehtaaria. Peltomme ovat olleet luomuviljelyksessä jo useamman vuoden. Emme siis käytä lehmiemme ruoan ja myymämme viljan kasvattamiseen torjunta-aineita saatika keinotekoisia lannoitteita; karjanlanta riittää ja sen määrä on oikein sopiva oman viljelymme tarpeisiin. Intressimme on pitää metsä metsänä ja pelto peltona, huolehtia niistä luonnolle hellävaraisin menetelmin jotta niiden eliöstöillä on hyvä olla.

Tilallemme on perustettu perinnebiotooppilaitumia; kaksi kaunista ja idyllistä jokirantalaidunta, jossa ummessa olevat lehmät ja osa nuorisosta laiduntavat kesäisin (seuranaan valtava määrä päiväperhosia ja muuta kosteikon eliöstöä) sekä suuri metsälaidun jossa nuoremmat pikkuhiehot laiduntavat kesästä syksyyn. Näin tuemme luonnon monimuotoisuutta ja arvokasta perinnemaisemaa sekä annamme eläimille hyvää liikuntaa monipuolisessa maastossa.

Yrityksemme on pieni perheyritys, ja jäätelömme on rakkaudella valmistettua ja käsin pakattua lähiruokaa. Suuret tuotantomäärät eivät ole meille tällä hetkellä mahdollisia mutta se minkä pystymme tekemään, on tehty suurella sydämellä!Emäntä Elina Simola

Isäntä Ville Simola