Tietoa pastöroimattomasta maidosta raakamaidon ostajille

Pastöroimattomassa raakamaidossa voi esiintyä erilaisia ihmiselle tautia aiheuttavia bakteereja,
kuten EHEC -bakteereita, kampylobakteereita, salmonellaa, Listeria monocytogenes sekä Yersinia enterocolitica ja Yersinia pseudotuberculosis -bakteereita . Raakamaidossa voi myös olla viruksia tai esimerkiksi toksoplasma-loisia.


Raakamaidon sisältämiä mikrobiologisia riskejä hallitaan ensisijaisesti pastöroimalla maito. Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelevat, että pikkulapset, vanhukset, raskaana olevat tai henkilöt, joilla on vakava perussairaus, eivät nauttisi raakamaitoa lämpökäsittelemättömänä. Evira suosittelee, että muutkin kuin riskiryhmät nauttivat raakamaidon vain kuumentamalla valmistettuna.

Tuotteen kuljetys- ja säilytyslämpötila on enintään +6 astetta.


Evira suosittelee, että viimeinen käyttöpäivä on pääsääntöisesti kaksi vuorokautta luovutuksesta. Toimija voi kuitenkin teettää säilyvyystutkimuksia tilansa raakamaidosta ja niiden perusteella antaa pidemmän säilyvyysajan.